Modern Suriye kurulurken içinde farklı etnik ve dini unsurların bulunduğu coğrafyası itibarıyla birçok toplumsal ve güvenlik zaafları ile birlikte doğmuştur. Bu farklı ve birbirine rakip toplumsal kimliklerin tümünü memnun edecek bir uzlaşı arayışı modern tarihi boyunca Suriye’nin en önemli siyasi öyküsünü oluşturmuştur. Arap Baharı sonrasında, sahada etnik ve dini temelde fiili (de facto) olarak şekillenen yeni sınırlar, ülkeyi üç ana bölgeye ayıran yeni bölünme ve federasyon tartışmaları ve siyasal sistem önerilerini gündeme getirmiştir. Yeni bir Suriye kurulması projesi sadece Suriyelileri değil, tüm bölgenin geleceğini etkileyecek bir potansiyele sahiptir. Bu nedenle, ülkenin geçmişten bugüne bölünme ve birleşme yönündeki siyasi dinamiklerini ortaya koymak, sadece yaşanmış olanları değil, güncel süreci de bilimsel olarak anlamada önemli bir katkı yapacaktır
Konu
Yazar Hakkında
Ahmet Emin Dağ
1970 Eskişehir doğumlu olan Dağ, M.Ü. İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünü tamamladıktan sonra, M.Ü. Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Siyasi Tarih ve Uluslar arası İlişkiler bölümünde Yüksek Lisansını, M.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde Cumhuriyet Tarihi bölümünde doktorasını tamamladı.
Yayınlanan kitapları arasında, Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Sözlüğü, Suriye, Afrika’da Müslüman Azınlıklar, Ortadoğu Çatışmaları (Ed.), İslam Dünyasının Geleceği (Ed.), tercümeleri arasında, Osmanlı-Safavi İlişkileri (Adel Allouchi), Yahudi Dini Yahudi Tarihi (Israel Shahak), Amerika ve Siyasal İslam (Fawaz Gerges) gibi eserler bulunmaktadır.
Diğer Yazıları
-
2 Mart 2025Küresel Güç Dinamikleri ve Ortadoğu’da Değişimi Okumak
-
11 Kasım 2024Trump ve Ortadoğu: Bazı Öngörüler
-
10 Haziran 2024Kuzey Suriye’de Seçim Hamlesi Ne Anlama Geliyor?
-
13 Ekim 2023Hamas-İsrail Savaşı ve Ortadoğu’da Yeni Krizler
-
9 Ağustos 2023Nijer Darbesi ve Yeni Oyun Kurucu Aktörler