Küresel otoritenin farklı merkezler arasında dağılma sürecine girdiği bu dönemde Türkiye’nin uluslararası sistemde sorumlu bir aktör olarak öne çıkma isteğinin bir sonucu olarak diğer yükselen güçlerin takip ettiği stratejiye benzer bir şekilde BM sistemine yaptığı personel, finansal ve fikirsel katkıyı arttırma eğilimine girdiğini görmekteyiz. Peki genel olarak uluslararası sistemde ve özel olarak da uluslararası örgütlerde muhtemel yeni bir köklü reform sürecine eli kuvvetli olarak girmeyi hedefleyen yükselen güçlerle mukayese edildiğinde Türkiye’nin küresel yönetişime ve özellikle BM sistemine katılımının arkasında hangi temel motivasyonlar bulunmaktadır ve bu sisteme yaptığı katkıları nelerdir? Buradan hareketle Türkiye, küresel yönetişimde nasıl daha görünür bir sorumlu aktör haline gelebilir?
Türkiye Küresel Yönetişime Katılımda Ne Kadar Etkin?
Yazar Hakkında
Emel Parlar Dal
Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doçent olarak görev yapan Parlar Dal, 2010-2011 yılları arasında İsviçre hükümeti bursu ile Cenevre’de Graduate Institute of International and Development Studies’de ve 2013 yılında Oxford Üniversitesi St. Anthony’s College Middle East Centre’da misafir öğretim üyesi olarak araştırmalar yapmıştır. Parlar Dal’ın çalışmaları Türk dış politikası, yükselen bir güç olarak Türkiye, Türkiye’nin BRICS ülkeleri mukayesesinde küresel yönetişim politikaları gibi konuların yanında Türk-İran ve Irak ilişkileri ve Ortadoğu’da devlet dışı silahlı aktörler gibi alanları da kapsamaktadır. Emel Parlar Dal’ın son makaleleri Turkish Studies, International Journal, Perceptions, Third World Quarterly, Global Policy, International Journal ve Cambridge Review of International Affairs gibi dergilerde yayınlanmıştır.
Yazar Hakkında
Ali Murat Kurşun
Aberystwyth Üniversitesi, Uluslararası Politika bölümünde doktora öğrencisi ve Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünde araştırma görevlisidir. Kurşun, Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olmuştur. İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde “Looking Into Sykes-Picot Order: Intra-Regional Dynamics in the Making of Modern Middle Eastern Borders” başlıklı tezi ile yüksek lisans derecesini tamamlamıştır. Akademik ilgi alanları arasında İngiliz okulu, küresel yönetişim, bölgesel toplumlar, ve Türk dış politikasının teorik analizi ve Ortadoğu yer almaktadır. Kurşun, Violent Non State Actors and the Syrian Civil War (2018, Springer) adlı kitabın editörlerindendir ve makaleleri International Journal, Global Politics, International Politics ve Third World Quarterly dergilerinde yayınlanmıştır. Küresel Çalışmalar Platformu’nun kurucu direktörlüğünü yürüten Kurşun, Rising Powers Quarterly dergisinde editörlük yapmaktadır. Kurşun, Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği üyesidir.
Diğer Yazıları
-
26 Haziran 2020Black Lives Matter ve ‘Küresel İntifada’ Naifliği
-
28 Aralık 2019Ortadoğu’nun Kendi Pratiklerini Anlayabilmek: Uzun Dönemli Düzen(sizlik) Arayışı
-
17 Mayıs 2019Kurbanlaştırılan Ortadoğu: Göz Ardı Edilen Tarihsel Deneyim(ler) Üzerine
-
15 Mart 2019Ortadoğu’da Süreklilik ve Değişimi Çalışmak: Bazı Öneriler
-
18 Ekim 2018Ortadoğu’nun Çekişmeli Düzenleri: Egemenlik, Kimlik ve Ötesi